Recension på Macworld - IDG

Då har det kommit en recension på nya iMacen som jag har införskaffat och dom verkar minst lika nöjda som mej. Nedan följer lite citat om datorn.



Dundrande datorkraft hos nya iMacen
Nyheterna hos iMacen är fler och av större betydelse. 27-tum i 16:9-format är väldigt stort och väldigt brett och väldigt rätt! Apples 30-tummare och 16:10-format anses ofta som för bred för ett skrivbord där du riskerar Wimbledon-effekten när du vrider nacken åt vänster och höger om vartannat. Denna kombination av fysisk storlek, format och pixelupplösning (2560x1440) upplevs istället helt naturlig.

I paketet ingår det trådlösa tangentbordet och nya trådlösa magiska musen, test av musen kommer separat. Tangentbordet och iMacen fann varandra med automatik när iMacen startades första gången. Observera att allt hos iMacen därmed blir trådlöst, sånär som på strömsladden – riktigt elegant!

Testexemplaret är inte den modell som har den fyrkärniga Core i5-processorn utan den ”gamla” Core 2 Duo-processorn på 3,06 GHz. Den är snabb som den är och det finns helt klart skjuts i den här apparaten. Grafikkretsen är Ati Radeon HD 4670 med 256 megabyte eget bildminne vilket är ett lyft jämfört med 9400M-kretsen. Det håller för spel men är ändå inte så imponerande.

Som tillval finns Radeon HD 4850 (1 620 kronor extra) och alternativet med processor på 3,33 GHz (2 160 kronor extra) fast då är man ändå uppe i samma prisklass som toppmodellen med Core i5. Där Radeon HD 4850-kretsen redan sitter på plats. Apple vet hur man ska pungslå sina prestandasugna köpare och det går tyvärr inte att uppgradera i efterhand. Apple ger inte den möjligheten och det är osäkert hur mycket som kan göras på egen hand.

27-tummaren har också finessen att den kan ta emot bildsignal på sin Mini Displayport och agera bildskärm från en annan Displayport-utrustad dator. Nu är kablar för detta sällsynt och inget som finns att få tag på med kort varsel. Vi hoppas få återkomma så fort vi kan.
Bildingången fungerar inte med hdmi eller dvi utan separat (och dyr) signalkonvertering då det rör sig om helt olika överföringsteknik. Det tändes lite naiva förhoppningar om att det skulle vara möjligt att plugga in digitalboxar, tevespel och Blu-ray-spelare i samband med iMac-lanseringen. En tydlig läxa om att inte ägna sig åt önsketänkande kring Apples produkter.

iMac 27-tum har suverän skärm!
Skärmen hos 27-tum iMac är som väntat av förträfflig kvalitet och en riktigt behaglig arbetsskärm. Betraktningsvinkeln är generös och det är inga problem att få en jämn återgivning från de stora vinklar som ett skrivbord innebär. Skärmens färgomfång följer sRGB/ITU Rec709-standard väldigt väl vilket innebär korrekta färger för webb, video och film.

Balansen behålls också när vi sänker ljusstyrkan vilket är klart positivt eftersom vi därmed lätt kan anpassa oss efter ljuset i rummet utan att riskera färgåtergivningen. Runt 400 candela per kvadratmeter (cd/m2)ger skärmen med alla pluppar på max vilket är en rätt besvärlig ljusstyrka i mörka rum. Drar vi reglaget i botten får vi cirka 15 cd/m2 och det går tyvärr inte att släcka skärmen helt på denna väg. Vid sju pluppar får vi strax över 100 cd/m2.
Skärmens vitbalans är dock något blå men har i alla fall en bra balans rött och grönt. Färgtemperaturen ligger strax över 7000 Kelvin så det är en märkbar men inte störande avvikelse från en korrekt vitpunkt på D65. Gamma snittar på 2,25 och detta utan några större avvikelser.

Uttryckt på mer begriplig svenska har iMacens 27-tumskärm nästan helt rätt egenskaper direkt ur kartong. Den är i samma klass som Apples 24-tumsskärm och den håller helt klart rätt kvaliteter för grafik-, webb-, video- och fotobearbetning. Framför allt visar den rätt sorts balanserade karaktär. Det är inte så att bilden skiftar i andra färger beroende på om det är ljusa eller mörka nyanser. Vill du finjustera alla parametrarna är det möjligt med instrumentkalibrering.
Pekar jag med hela handen skulle jag ranka iMacen som bättre än 95 procent utbudet på marknaden. Det må finnas många skärmar med IPS-paneler som på pappret har snarlika egenskaper. Fast trots trestaviga förkortningar och rätt sort ord på pappret är praktiken något helt annat. Det är helt enkelt allt för sällan datorskärmar är så här väl fungerande direkt ur kartong.

Slutsats iMac 27-tum
iMacen går från klarhet till klarhet och med den nya skärmen som är helt underbar att sitta framför liknar det dessutom allt mer ett alternativ till en MacPro. Fast rejält billigare. Och med inbyggd skärm.
Hyfsat snabb grafikkrets (bättre som tillval), fyra gigabyte interminne från början, stor hårddisk och bra fart hos processorn. Drar vi av priset för vad en motsvarande skärm kostar att köpa löst är det inte en överdyr dator vi pröjsar för.
Samma sak som med vita Macbooken gäller här. Kliv upp en bit i pris, 3000 kronor, och du får modellen med bättre grafikkort och processor. Givetvis vill Apple att du som har de höga tekniska kraven ska välja den dyraste modellen.
Nu behöver inte alla detta och har du inga planer på att spela de senaste spelen eller köra tunga bild- och videobearbetning har övriga iMacar precis allt som krävs. Den håller för alla situationer.


RSS 2.0